Cum să îți recuperezi taxa auto

Documentaţia necesară este, potrivit avocatei Lavinia Manu citată de Mediafax:

cererea de restituire a taxei;

copie de pe chitanţa de plată a taxei;

original şi copie de pe cartea de identitate a autovehiculului eliberată de RAR – copia va fi certificată cu menţiunea “conform cu originalul”;

original şi copie de pe certificatul de înmatriculare a autovehiculului eliberat de Serviciul Înmatriculari din cadrul Instituţiei Prefectului;

un document din care să rezulte data primei înmatriculari a autovehiculului în străinătate;

copie de pe cartea de identitate a persoanei;

declaraţie pe proprie răspundere cu rulajul mediu anual la data înmatriculării în România, exprimat în kilometri;

expertiza tehnică efectuată de RAR privind deprecierea autovehiculului rulat.

Conform avocatei, primul pas
este înregistrarea unei petiţii la Direcţia Generală de Finanţe Publice Judeţene, prin intermediul căreia se susţine că taxa este contrară dreptului comunitar şi discriminator şi se solicită restituirea ei, actualizată cu dobânda legală până la data plăţii. Reprezentanţii Direcţiei sunt obligaţi să răspundă la această cerere în 30 zile.

În situaţia în care răspunsul este negativ, cel care solicită returnarea taxei trebuie să întocmească o cerere de chemare în judecată a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice pe care o va depune la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a tribunalului în raza căruia îşi are domiciliul.

“Taxa de poluare introdusă de România, impusă maşinilor la prima lor înregistrare în România, contravine legislaţiei Uniunii Europene. Respectiva lege (prin care s-a introdus taxa de poluare la prima înmatriculare, n.r.) are efectul de a descuraja importul şi punerea în circulaţie a maşinilor second-hand cumpărate în alte state membre”, a decis, în 7 aprilie 2011, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg (CJUE).

Deputatul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, a declarat, pentru MEDIAFAX, că deciziile Curţii de Justiţie a UE sunt executorii şi general obligatorii pentru toate Statele Membre, şi, în cadrul fiecărui stat membru, pentru toate autorităţile acestuia: Legislative, Executive, Judecătoreşti.

Procedura de restituire parcurge una sau doua faze, în funcţie de poziţia Ministerului Finanţelor, spune Chiuariu.

Într-o prima fază, contribuabilul care a plătit taxa va face o cerere de restituire către Administraţia Financiară la care a achitat-o în baza deciziei Curţii şi a articolului 110 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

Dacă Administraţia Financiară refuză restituirea taxei, contribuabilul va introduce o acţiune la tribunal – secţia de contencios fiscal, care va face aplicarea deciziei Curţii. Acţiunea este supusă taxei de timbru, explică deputatul liberal Chiuariu, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Termenul general de prescripţie pentru creanţe bugetare este de cinci ani.

Taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României, arată Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene, într-un punct de vedere exprimat la cererea unei instanţe româneşti.

“CJUE a pronunţat o hotărâre preliminară, răspunzând unei solicitări exprese a Tribunalului Sibiu, în contextul soluţionării cauzei respective. Solicitarea Tribunalului Sibiu şi hotărârea preliminară a CJUE vizează Ordonanţa 50/2008 privind taxa de primă înmatriculare, care a fost amendată succesiv în mai multe rânduri. În forma actuală, legea privind taxa de poluare auto nu a ridicat probleme de natura neconformităţii cu dreptul european. O hotărâre preliminară a CJUE, care este o interpretare a dreptului european relevant, nu este susceptibilă de a fi pusă în execuţie, însă ea este obligatorie pentru instanţa naţională în procesul de soluţionare a cauzei”, potrivit DAE.

Punctul de vedere al CJUE a fost emis la cererea Tribunalului Sibiu, care judeca un proces în care un român a dat în judecată statul întrucât a considerat că taxa de primă înmatriculare este ilegală. Magistraţii sibieni au vrut să afle de la Curtea de la Luxemburg dacă taxa contravine sau nu legislaţiei europene.

La întrebarea Tribunalului Sibiu, CJUE a afirmat că legislaţia europeană interzice statelor membre să ia măsuri de taxare în exces a unor produse provenind din alte state, în favoarea celor de provenienţă autohtonă. “Această interdicţie caută să garanteze neutralitatea totală a sistemului intern de taxe din punct de vedere al concurenţei între produsele autohtone şi cele importate”, explică CJUE

Deşi constată că sistemul de taxare introdus de România nu face vreo diferenţă explicită între statutul maşinilor în funcţie de provenienţa lor sau de naţionalitatea proprietarului, nefiind astfel o discriminare directă, CJUE apreciază că taxa poate fi discrimnatorie indirect, având în vedere efectele pe care le produce.

“Curtea apreciază că legislaţia românească în această materie are ca efect faptul că vehiculele second-hand importate, cu o vechime considerabilă, sunt taxate cu până la 30 la sută din valoarea lor – chiar dacă este aplicată o reducere însemnată la taxă ca urmare a scăderii valorii acestora – în timp ce maşinile similare oferite pe piaţa auto second-hand internă (din România, n.r.) nu sunt supuse acestei taxe. În atare condiţii, legislaţia are ca efect descurajarea importului şi înscrierii în circulaţie în România a maşinilor second-hand cumpărate în alte state membre”, afirmă CJUE.

Deşi UE nu împiedică statele membre să introducă noi taxe, legislaţia europeană obligă ţările membre să aleagă şi să aranjeze sistemul de taxe astfel încât acestea să nu aibă efectul de a promova vânzările auto second-hand din piaţa autohtonă, astfel descurajând importul de maşini similare, afirmă CJUE.

Opinia CJUE a venit în procesul judecat de Tribunalul Sibiu şi intentat de un român pe nume Tatu, care şi-a cumpărat, în iulie 2008, o maşină second-hand din Germania, cu preţul de 6.600 de lei. Vehiculul avea o capacitate cilindrică de 2.155 de centimetri cubi şi standard de poluare Euro 2, fiind fabricat în 1997, an în care a şi fost înscris în Germania.

Pentru a-şi putea înmatricula maşina în România, bărbatul a trebuit să plătească o taxă de poluare de 7.595 de lei. Întrucât a considerat că taxa este contrară normelor europene, bărbatul a căutat să-şi recupereze banii. El şi-a susţinut acţiunea în instanţă pe aceea că taxa este aplicată numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu şi celorlalte maşini second-hand deja înregistrate în România şi revândute.

Guvernul a decis, în luna aprilie 2008, introducerea taxei de poluare auto, calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza capacităţii cilindrice şi emisiilor de dioxid de carbon.

Pe fondul creşterii numărului de maşini second-hand importate, Guvernul a decis, în 2009, ca taxa auto percepută la achiziţia maşinilor noi să fie suspendată începând cu 15 decembrie 2008 şi până la sfârşitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizări de până la 2.000 centimetri cubi înmatriculate pentru prima dată în România şi în Uniunea Europeană.

Avocata Lavinia Manu spune că pentru autovehiculele achiziţionate în vederea înmatriculării în România înainte de 15 decembrie 2008 şi care au fost înmatriculate în România ulterior acestei date, cu plata taxei pe poluare triplată, diferenţa dintre taxa plătită şi cea stabilită potrivit OUG 50/2008 se restituie la cerere, în termen de 45 zile de la data depunerii cererii de restituire însoţite de documentaţia necesară.

Anul trecut, Curtea Constituţională a fost sesizată cu privire la neconstituţionalitatea unor prevederi din OUG 50/2008, judecătorii urmând a lua o decizie cu privire la acest act normativ.

via mediafax

Scrie aici dacă ai încercat să îți recuperezi taxa și în ce stadiu ești.

76 comentarii

 1. Razvan Radu

  Eu il recomand pe Flavius Cosmin Costas primul avocat ce a cistigat procesul contra Guvernului pentru Taxa de Poluare, Prima Inmatriculare, Mediu sau cum vor guvernantii sa ii spuna tot ilegala este.

  Personal am recuperat atit taxa din 2007 cit si cea din 2009 si mai nou Cosmin a cistiga la prima instanta procesul si cu noua taxa.

  Impreuna cu taxa am primit dobinzile legale cheltuielile de judecata si onorariul avocatului.

  Datele lui de contact sint cosminfc@yahoo.com

  Desi eu sint din Constanta si el din Arad nu a fost nici o problema distanta pentru ca cine poate lucreaza si de la distanta.

 2. Voinea Adriana

  Tare bun sfatul dar ,de cati bani mai ai nevoie sa-i recuperezi pe ceilanti?Daca ai pile la finante poate iti recuperezi banii dar asa?…Angajaza avocat (daca nu angajezi avocat sau nu esti avocat slabe sanse sa te reprezinti singur in instanta) trebuie sa-i platesti onorariu plus ca pe deasupra trebuie sa stai bine cu rabdarea si nervii!!!!Sunt o optimista din fire dar am trecut printr-un proces cu politia si chiar daca am castigat nu am mai vazut un ban inapoi.

 3. Dorin

  In sfarsit, insa am o nedumerire:
  “În situaţia în care răspunsul este negativ, cel care solicită returnarea taxei trebuie să întocmească o cerere de chemare în judecată a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice pe care o va depune la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a tribunalului în raza căruia îşi are domiciliul.”

  Din acel moment voi avea nevoie de asistenta unui avocat sau nu?

 4. Leo

  Sunt curios daca o masina sh inmatriculata prima oara in Romania in 2010 are vreo sansa in recuperarea taxei de poluare. Masina este un Opel Zafira 1.8 benzina Euro 4. Taxa la momentul respectiv ( decembrie ) a fost aproximativ 400 euro – 1.800 de lei.

 5. Lynx

  Bună ziua!
  Am câteva întrebări/nelămuriri, pe marginea acestui subiect, şi-aş aprecia tare mult dacă m-aţi putea lămuri
  #1 – cine face menţiunea “conform cu originalul” pe copia CIV? un notar, bănuiesc, nu?!
  #2 – îmi poate da cineva mai multe detalii privitoare la ” documentul din care să rezulte data primei înmatriculari a autovehiculului în străinătate”?
  #3 – “declaraţia pe proprie răspundere cu rulajul mediu anual la data înmatriculării în România” îmi pare o exprimare relativ ambiguuă. Poate detalia cineva?
  #4 – pentru expertiza tehnică privind deprecierea e necesară o programare şi o prezenţă la RAR, corect?

  Menţionez că sunt intresat de aceste aspecte întrucât am achitat, în octombrie 2008, aprox. 3500lei – reprezentând “Taxa de poluare auto”, pt. înmatricularea unei maşini E3, fabricaţie 2003, motor 1.9d (emisii 154g/km).
  Mulţumesc!

 6. Razvan Radu

  Sfatul meu este sa il contactati direct pe avocat cosminfc@gmail.com sau cosminfc@yahoo.com, detalii despre activitatea lui gasiti aici http://www.cosmincostas.ro/avocat/

  Eu nu am avut nevoie de bani in avans pentru proces inafara de taxele judiciare, iar cu avocatul (dupa mine cel mai bun din tara pe aceasta speta) am avut o intelegere de a plati la inceput onorariul si la recuperarea taxei diferenta.

  Sa nu intelegeti gresit se recupereaza : taxa platita, dobinzile (pentru 3500 ron in 12-15 luni am primit inca 500 ron) + cheltuieli de judecata + onorariu avocat, asadar cum mult inteleg gresit ca ar plati din taxa recuperata onorariul avocatului.

  Eu an uam pile nici la ANAF nici la Tribunal m-am bazat pe experienta avocatului si pe legea ce este in contradictie cu legislatia europeana.

  Judecata se poate face si in lipsa ta sa au avocatului cum a fost si cazul meu daca actiunea este formulata corect.

  La Fiesta dupa ce am cistigat ANAF a refuzat restituirea banilor , pardon intirziau plata si avocatul a depus la Instanta procedura de amendare cu 15 % din salariu lunar a sefului ANAF Constanta pentru neexecutarea deciziei Curtii de Apel, cind am primit banii ianinte de citeva zile sa fie primul termen.

  Practic ANAF si Ministerul Mediului mizeaza pe faptul ca 5-10 % vor solicita restituirea taxei iar restul nu si ei oricum ramin pe profit.

  Din pacate aceasta taxa de mediu sau cum ii mai spune acum nici macar nu este investita in protectia mediului ci cu siguranta umple multegauri negre.

  In cazul taxelor din 2007 si 2009 se contesteaza raspunsul negativ si cu ambele raspunsuri se depune la Instanta dosarul impreuna cu restul actelor.

  Daca sti sa formulezi corect actiunea nu ai nevoie de avocat dar sfatul meu este sa apelezi la Cosmin Costas pentru ca daca nu ai experienta vei pierde procesul.

  Stiu cazuri in Constanta cu avocati ce au pierdut procesul pentru ca nu au stiut cum sa formuleze actiunea.

  Orice taxa de inmatriculare din 2007 este atacabila in instanta

  La restul intrebarilor iti poate raspunde avocatul

  Pe talonul din strainatate ai trecuta data inmatricularii

  Eu am nu am dat declaratii despre rulaj poate este vorba de legea actuala.

 7. Iarmila

  Vreau te rog sa ma ajuti am o problema destul de complicata .In decembrie anul trecut m-am inscris eu inpreuna cu familia mea la o firma care mediaza persoane pentru lucru in strainatate.Cind ne-am inscris ne-au spus ca in ianuarie este plecarea la o firma in germania.Din ianuarie si pina acum o saptamina ne-au tot spus ca nu au ajuns contractele.Cind am fost ultima oara la ei le-am cerut sa inrerupem contractul de mediere deoarece simteam ca ne cam “duceau de nas”.Cind au auzit ceea ce le-am spus mi-au spus ca ne inapoiaza zece la suta din suma pe care ne-au cerut-o la inscriere.Sincer nu stiu ce sa fac ,deoarece eu si familia mea am cheltuit in jur de 25.000.000 de lei pina acum ,iar ei vor sa ne dea in total 1.600.000 de lei,deoarece spun ei ca am semnat un contract.
  Acum vreau sa te rog sa-mi dai un sfat .Fac bine adresindu-ma inspectoratului teritorial de munca ?,deoarece, ma gindesc ca atunci cind noi am aplelat la aceasta firma ne gindeam ca este ceva bine si ca nu au cum sa ne insele deoarece itm-ul le-a dat voie sa functioneze,deci asta ne-a facut sa avem incredere in ei.Te rog ajuta-ma cu un sfat.
  Iti spun ca sunt cum se poate la pamint deoarece copii mei erau anul trei la facultate ultimul an si au intrerupt anul in speranta ca vom merge la lucru in strainatate in ianuarie asa cum ne promiteau cei de la firma.Ulterior am aflat ca sint foarte multe persoane care sint in aceiasi situatie ca noi cu aceasta firma,ba chear din potriva altora le-au mai cerut 100 de euro pentru ceva taxe.Te rog ajuta-ne cu un sfat.Iti multumesc.

 8. Victor B

  Bun, deci taxa e ilegala. Eu am cumparat un Logan nou nout din tara pe care oricum am platit vreo 450 de euro taxa de prima inmatriculare.
  Nu-s multi, dar sunt bani dati aiurea. Se pot recupera sau imi iau gandul de la ei?

 9. dragoman

  buna am o intrebare daca am cumparat o masina din germania am inmatriculato si dupa un an am vandut-o mai am vreo sansa sa mai recuperez un ban ceva?

 10. Bogdan

  Am consultat un avocat si mi-a spus ca este un paragraf in decizia pe care am primit-o cind am platit taxa auto si care spune ca in termen de 30 de zile pot depune contestatie.Daca am platit taxa auto in octombrie 2009 si nu am depus contestatie inseamna ca nu-mi mai pot recupera banii?
  Te rog frumos ajuta-ma.
  Tot avocata a spus ca zona asta unde stau ,mai precis Arad ,se respinge din start pe motivul ca trebuia depus o contestatie in maxim 30 de zile.

 11. Alexandru

  Buna ziua, am o intrebare: petitia trebuie depusa la Finante de proprietarul autoturismului, sau o poate depune si un alt membru al familiei?/ se poate trimite prin posta cu aviz de primire eventual?
  Multumesc

 12. Adrian

  Salut!
  Spune-mi, te rog, la ce se refera “expertiza tehnică efectuată de RAR privind deprecierea autovehiculului rulat”? Trebuie sa ma duc la RAR din nou? Cand am inmatriculat masina, in noiembrie 2010, am obtinut de la RAR un certificat de conformitate, pe care l-am depus in dosarul de inmatriculare; inteleg ca nu este vorba de acel act.
  Pot demara procesul de recuperare a banilor daca nu am depus cererea la ANAF in maxim 30 de zile de la data achitarii taxei de mediu?
  Multumesc!

 13. Adrian

  Funny :) Avand in vedere ca onorariul unui avocat nu ma va costa prea multi bani comparativ cu suma pe care am dat-o degeaba statului sub forma taxei de mediu, voi alege recuperarea in instanta.
  Multumesc!

 14. Lili Ghibu

  Buna George! Am inmatriculat masina in iulie 2008, crezi ca mai pot ataca in instanta recuperarea sau au trecut 3 ani si…..eu am gasit termene de prescriptie si 3 si 5 ani…(am platit o groaza de bani…)

 15. lipcsai

  Stie cumva aprox cate la suta din cazuri s-au restituit bani pentru taxa de prima inmatriculare? Daca e sa zicem ca taxa e ilegala normal ar trebui sa fie 100% treaba, sau ma insel?

 16. Bud Radu

  Buna George, am adus o masina din Germania in august 2011, aici am aflat ca taxa este de 1700 euro, eu am luat-o cu 300 euro, nu am bani sa o inscriu , iar azi pe internet am gasit ceva , nu prea stiu ce inseamna , nu am studii juridice , doar liceu agricol, uite cum arata:
  Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr.24 din 14 noiembrie 2011, pronuntata in dosarul nr. 9/2011.
  Admite recursurile in interesul legii formulate de procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ, Colegiul de conducere al Curtii de Apel Iasi si Colegiul de conducere al Curtii de Apel Cluj si stabileste ca:

  1.Actiunea avand ca obiect obligarea Institutiei Prefectului prin serviciul de specialitate,la inmatricularea autovehiculelor second-hand achizitionate dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene,fara plata taxei de poluare prevazuta de OUG nr. 50/2008 si fara parcurgerea procedurii de contestare a obligatiei fiscale prevazuta de art.7 din OUGnr. 50/2008 este admisibila.
  2.Procedura de contestare prevazuta de art. 7 din OUG nr. 50 /2008 raportat la art. 205-218 din Codul de procedura fiscala nu se aplica in cazul cererilor de restituire a taxei de poluare intemeiate pe dispozitiile art. 117 alin. 1 lit. d din acelasi cod.

  Obligatorie,potrivit art. 330 indice 7 alin. 4 din Codul de procedura civila.
  Pronuntata in sedinta publica ,azi, 14 noiembrie 2011.

  Pe intelesul meu,este posibil sa-mi inmatriculez masina fara a platii aceea taxa?

 17. papi

  CU DATA DE 14 NOIEMBIE ,SA ADMIS RECURSUL AN INTERESUL LEGII FORMULAT DE PROCURORUL GENERAL AL ROMANIEI POTRIVIT CARUIA SE POT INMATRICULA IN ROMANIA AUTOVEHICUIE FARA PLATA TAXEI DE POLUARE .PRIMUL PAS ESTE SA MERGI LA R.A.R. SI DUPA LA POLITIE LA INMATRICULARI.DACA NU ITI INSCRIU MASINA DAI IN JUDECATA SI CASTIGI SUTA LA SUTA.EU AM DEPUS ACTELE MASINI CU DATA DE 17 NOIEMBRIE SA FAC R.A.R.ul.POATE NE MAI SCRIEM AICI DATII DRUMUL SA NU NE LASAM JECMANITI DE ACESTI guvernanti .ASA DAR LA TREABA .VA SALUT.

 18. Dinu Marina

  Am obtinut hotarare definitiva si irevocabila privind restituirea taxei de prima inmatriculare.Care sunt pasii pentru executarea silita?

 19. MIHAILOV BOGATU MARIAN

  Am castigat procesul cu DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PULICE TULCEA,dar ei au facut recurs la Curtea de Apel Constanta unde am pierdut recursul.Am facut o petitie la CURTEA DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE,dar nu am inteles raspunsul formulat de acestia,deoarece suna cam asa… Articolul 110 TFUE trebuie interpretat in sensul ca se opune ca un stat membru sa instituie o taxa pe poluare aplicata autovehiculelor cu ocazia primei lor inmatriculari in acest stat membru daca regimul acestei masuri fiscale este astfel stabilit incat descurajeaza punerea in circulatie in statul membru mentionat a unor vehicule de ocazie cumparate din alte state membre, fara insa a descuraja cumpararea unor vehicule de ocazie avind aceeasi vechime si aceeasi uzura de pe piata nationala. A-si dori sa stiu ce semnifica acest raspuns,daca am castigat si daca pot sa-mi recopar banii inapoi. Astept un raspuns. Va multumesc.

 20. stelian

  Buna.am cumparat din austria un ford ka ,an fabricatie 1997, l-am inmatriculat in tara am platit taxa auto iar apoi l-am vandut,as dori sa va intreb;
  -daca pot sa mai recuperez taxa daca masina este vanduta?
  -de acte as avea nevoie pentru a putea recupera taxa.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns!!!

 21. MarianM

  Bud Radu, da. Se poate inmatricula fara plata taxei.
  Stelian, da, poti recupera taxa. pe domnul judecator nu-l intereseaza ce ai facut tu cu masina ( bunul tau ) atata timp cat ai platit o taxa care nu trebuia platita.

 22. Catalin

  Salut! Am cumparat o masina SH acum 4 zile si taxa de poluare este 860 euro. Ce trebuie sa fac pentru a o inmatricula fara a platii acea suma, tinand cont ca am dat pe ea 450 euro. Este vre-o modalitate? Sau ma multumesc doar cu cei -30% ? Sau daca imi puteti spune cat costa pt a beneficia de deprecierea facuta de cei de la RAR… Va multumesc!

 23. Catalin

  Buna ziua! Va rog sa imi explicati si mie ca nu pricep cum depun eu la dosar certificatul de inmatriculare din alta tara, in care sa fie trecuta data primei inmatriculari intr-o tara membra a uniunii si inca o intrebare cum procedez in cazul unei masini noi luat din romania cu leasing. va multumesc

 24. CA Cuculis

  STOP TAXA DE POLUARE!!! Nu platiti ce a fost declarat ILEGAL. RECUPERARE /
  EVITARE TAXA POLUARE!!! Cine a platit taxa de poluare o poate recupera
  doar in instanta. Cei care urmeaza sa plateasca taxa o pot evita!!!!
  Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii te invata cum. Contacteazane fie
  telefonic, fie pe mail si iti vom raspunde promt. Cea mai sigura si
  ieftina metoda de recuperare a taxei. Oferta noastra este: Daca gasiti
  acest serviciu mai ieftin la concurenta oferim reducere de 40%.

  http://www.indrumari-juridice.eu
  004.0722.298.011
  004.0742.297.538
  004.0784.966.614
  Tel/Fax: 021.610.47.54

 25. h.bibi

  daca am vandut masina se mai pot recupera cei 25% de la finante??am inteles ca iti trebuie originalul la certificat si carte! are cineva habar sau a avut de’a face?

 26. C.A CUCULIS

  Va raspunde cu placere av. Cuculis. Daca dvs. nu mai aveti masina in proprietate asta nu inseamna ca exista o opreliste ca dvs. sa va recuperati cei 25%, insa va aduc o veste si mai buna si va spun ca puteti sa va recuperati toata suma pe care dvs. a-ti achitat-o in momentul inmatricularii masinii. Cu mai multe detalii o sa va rog sa ne trimiteti un email la adresa indicata mai sus. Cu stima

 27. dacian

  Am inmatriculat in anul 2008 in luna septembrie un autovehicol ,iar in 2010 masina s-a vandut.As vrea sa stiu daca exista posibilitate de recuperare a taxei de prima inmatriculare si daca se poate cum pot anexa la dosar copie+original a talonului din moment ce la schimbarea proprietarului se emite alt talon pe numele persoanei ce achizitioneaza respectivul autovehicul?

 28. rus elena laura

  Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri.as vrea sa imi recuperez taxa auto a masinii pe care am inmatriculato in 2007,am chitanta dar nu am actele masinii deoarece am vandut-o.la finante e nevoie inclusiv de actele masinii.Actuali proprietari a masinii nu vor sa-mi dea o copie a actelor spuneti-mi va rog ce pot face pt a.mi recupera banii?

 29. ADRIAN IULIAN

  Salut ! ce fac daca am vandut masina si cei de la finante nu primesc cererea de restituire a taxei in intregime fara copie dupa cartea masinii? si care este termenul in care se prescrie taxa auto 3 sau 5 ani? ca deja luna asta fac 3 ani

 30. calugar lacrima

  am inmatriculat masina in noiembrie 2009 si am platit o taxa de2306 ron se mai poate recupera ceva si as dori daca puteti sa-mi spuneti ce fel de cerere trebuie depusa la finante cum trebuie formulata am auzit multe cazuri care au castigat si fara avocat dar nu stiu cum trebuie facuta cererea.

 31. MARC DANIELA

  Buna, am adus o masina in oct 2008 pe care am inscris-o in martie 2009 platind o taxa de 5275 ron, anul trecut am vandut masina , spuneti-mi va rog daca pot recupera taxa si ce acte am nevoie deoarece e o suma destul de mare multumesc

 32. Marian

  @ Daniela:

  Ai nevoie de:

  - decizie de calcul a taxei pe poluare
  - chiatanta care atesta plata taxei
  - actele masinii din tara de origine
  - contractul de vanzare – cumparare
  - traducerile legalizate
  - copie CI
  - taxa timbru judiciar de 39 lei

  Chiar daca s-a vandut masina, taxa se poate recupera. Sunt procese castigate cu masinile vandute.

 33. george

  buna ziua
  am angajat un avocat pt recuperarea taxei auto din luna martie anul trecut ,deci fix un an ,si m-au amanat iar prin luna mai ca a mai facut nu stiu cine recurs .de ce naiba dureaza atat ?
  sau avocata nu e prea buna ?
  oare poate sa ma amane iar in luna mai?
  multumesc mult de ajutor

 34. nicu c.

  Ce credeti domnul Ponta sa referit la returnarea banilor de prima inmatriculare doar la cei care au dat in judecata Statul,sau la toti care am platit taxa.Multumesc.

 35. papi

  URA….. AM INMATRICULAT MASINA IN ROMANIA. DECI SE POATE. A DURAT 8 LUNI DE ZILE .NU MAI PLATITI TAXA, DATI IN JUDECATA STATUL SI CASTIGATI SIGUR .PENTRU CEI DIN COSTANTA NR TELEFON AL AVOCATULUI, CARE MA REPREZENTAT IN INSTANTA ESTE; 0765758055,RAZVAN .VA SALUT ROMANI .

 36. pop ionel

  Buna ziua ,eu as dori sa stiu daca se poate ,,,am inmatriculat masina in 2012 ,luna a opta si vreau sa stiu daca e posibil sa-mi recuperez si eu taxa ,nu e o suma mare …evorba de un corsa cu suma de 2204 lei.va multumesc ….si daca mar putea ajuta cineva?

 37. Razvan Radu - Cazare Mamaia Constanta

  Eu prin acest avocat am recuparat taxa la 4 masini.
  Cel mai lung proces a durat 14 luni si cel mai scurt 8 luni pentru ca ANAF nu a mai facut recurs. Este vorba de instantele din Constanta.

  Datele lui de contact sunt
  Cabinet individual avocat Costaş Cosmin Flavius
  Str. Abrud nr.3, 310317 Arad, jud. Arad
  E-mail: cosminfc@yahoo.com si cosminfc@gmail.com
  http://www.cosmincostas.ro/cabinet/date-contact

  Toate procesele depuse in instanta de el au fost castigate.

  Se recupereaza taxa platita, dobanda (pentru 5000 ron 12 luni am primit aproximativ 600 ron), onorariu avocat, cheltuieli de judecata.

 38. forin

  Intrebare…la un logan inscris pentru prima data se poate recupera taxa,sau la masini noi luate de afara prin reprezentante din tara???

 39. Nicoleta

  Spuneti-mi,va rog ,se mai pot introduce actiuni in 2013 pentru recuperarea taxei de mediu? Eu am achizitionat masina si am achitat taxa in 2010.Multumesc!

 40. florina

  Nu se mai raspunde aici?
  O.K.Am si eu o intrebare pe marginea taxei de mediu.La Logan se poate recupera taxa platita in anul 2010?

 41. Cezar

  In data de 25.10.2012 am cumparat un Ford Ka din 1999, euro2 pentru care trebuia sa platesc 642euro in 2012.
  Am gandit sa astept anul 2013 pentru a platii cu 60% mai putin, dar surpriza cea mai mare am avut-o cand am fost la sediul ANAF astazi si am fost informat ca trebuie sa platesc 500euro pentru aceeasi masina.

  Nu inteleg unde este reducerea de 60% pentru o diferenta de doar 142euro……????

  Dulce tara romaneasca!!!!

 42. pop ionel

  Buna ziua:
  As dori sa stiu si eu un nr de tel: a Dl. avocat: Costas Cosmin Flavius din arad daca imi poate da cineva ….multumesc anticipat .

 43. Robert

  Salu George,eu am castigat procesul anula acesta in 1 Martie,fara ca finantele sa mai faca recurs.Problema e ca inca nu am primit banii si sentinta a fost deja investitat cu titlu executoriu de 2 luni aproape,tin sa mentionez ca sunt din Cluj.Oare cat mai am de asteptat?

 44. Razvan

  Salut,
  Va rog sa imi comunicati, daca aveti cunostinta, care este procedura de ridicare a banilor in urma castigarii procesului.
  Sa fiu mai exact : tribunalul a dat sentinta, in 15 zile nu au facut recurs cei de la ANAF, iar eu nu cunosc urmatorii pasi ( cum intru in poseseia deciziei, fac cerere cate tribunal, vine acasa, in cat timp, trebuie sa platesc ceva pentru a intra in posesia hartiei, etc).
  Multumesc pentru ajutor.
  Cu stima,

 45. adi

  domnule Buhnici
  am si eu o intrebare
  daca am vandut masina si nu mai am cartea masini de unde o pot recupera daca nu am datele de contact ale cumparatorului
  intreb pt ca mam hotarat sami recupereez taxa auto iar ca acte ce trebuie depuse am vazut este stipulat si cartea masini,dar nu o mai am ca iam dato noului propietar
  mai am doar chitanta cum ca am platit taxa auto
  cu stima astept un raspuns urgnet de le tine

 46. sergiu aurelian

  cum se faca ca la recurs sa dat termen de judecata dupa un an ? recurs facut in 17.03.14 si termen judecata 10.03.2015? si cu noile plati ce se fac esalonat in termen de 5 ani… nu se poate face nimic ?? de fapt este vorba de statul roman aici… ce este de facut un act normativ…peste noapte

 47. nidac

  Buna ziua,

  In ianuarie 2013 am solicitat in instanta recuperarea taxei auto (2061 Ron) platita in 2010 pentru un autoturism nou Ford Focus. Deoarece nu mai aveam originalul chitantei cu care am platit atunci taxa, am cerut atunci de la serviciul de TREZORERIE SI CONTABILITATE PUBLICA Iasi, o copie, aceasta fiind datata 15.ian.2013 pe care am atasat-o la dosarul de trimitere in judecata a ANAF Iasi.
  In decembrie 2013 sentinta a fost urmatoarea:
  “Instanta constata ca taxa solicitata a fi restituita a fost achitata de catre reclamant in baza art 2 din Legea nr.9/2012, care prevede ca obligatia de plata a taxei pentru emisiile poluante intervine o singura data, astfel:…” , “Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului Statul Roman prin ANAF si in consecinta respinge actiunea formulata de reclamantul…”.
  Deoarece nu puteam achita o taxa in 2010 dupa o lege din 2012(avocatul a banuit ca i-a indus in eroare data de 15.ian.2013 de pe copia documentului de plata a taxei) am facut recurs pe care, dupa 6 luni, l-am pierdut. Inca nu am motivarea pentru pierderea recursului.
  De ce credeti ca mi-a respins actiunea la prima instanta(fond) si ce sanse mai am in continuare?
  Multumesc.

 48. nicu

  Se poate recupera taxa de prima inmatriculare ptr.un Logan nou inmatriculat in anul 2010,daca da,atunci doresc un nr. de telefon al celui care a recuperat,sau eventual al unui avocat.

Lasa un comentariu

Nume*:
Email*:
Website:
Comentariu*:
* Nume, Email si Comentariu obligatorii