STUPID – adeverința de taxă auto de la ANAF care nu există !

sursa:vidu.ro

Încâlcite sunt căile prostiei și birocrației românești. Toți cei care s-au grăbit să își înmatriculeze în această perioadă mașinile importate după 2007 fac ture între înmatriculări și administrațiile fiscale de pomană. Înmatriculările sunt blocate de o adeverință obscură care nici măcar nu există. Polițistul de la înmatriculări este obligat să ceară o „adeverință de la trezorerie cum că fostul proprietar nu și-a recuperat taxa auto” iar ANAF-ul nu dă așa ceva. Așa că înmatriculările sunt blocate. Totul a plecat de la o pereche de miniștri isteți (Mediu și Finanțe) care au transformat toată chestiunea taxei într-un labirint, astfel încât nimeni nu mai înțelege cum funcționează sistemul. Cred că nici măcar ei.

SOLUȚII posibile pentru cei aflați în această situație:
1. Solicitați la trezorerie/ANAF o hârtie că nu oferă o asemenea adeverință. Dacă nu vor să dea verbal, faceți o solicitare în scris la care sunt obligați să dea răspuns scris. Probabil că le veți da șah logic polițiștilor dar merită încercat.

Pe măsură ce mai aflu detalii le voi publica aici. Dacă ai trecut prin această situație, trimite un mesaj ca să îi ajutăm pe cei aflați la început de drum și să le scutim nervii, timpul și carburantul.

121 comentarii

 1. SORIN

  La fel si la Tg-Mures, se cere o adeverinta cum ca taxa a fost platita si nu a fost recuperata in instanta, toata treaba asta dureaza de doaua saptamani. Finantele spun ca in 45 de zile elibereaza aceasta hartie, mi se pare enorm termenul de 45 de zile. Azi sa aprobat OG privind amanarea platii taxei de poluare pentru masinile inmatriculate pana in 2013, deci adeverinta respectiva nu mai are rost, urmeaza sa fie publicata in MO. TIGANIE!!!

 2. m

  habar n-ai, asta inseamna modernizarea statului.
  ai nevoie de o reteta care sa fie decontata de casa nationala de asigurari? du-te la firma si cere adeverinta ca firma a platit asigurarile de sanatate la casa nationala de asigurari de sanatate!
  dai examen auto la politie? du-te la politie si cere cazier judiciar, cu care te duci la cealalta politie!
  trebuie sa platesti ceva la trezorerie? du-te la ghiseul 1 sa-ti faca dispozitie de plata, apoi la ghiseul 2 sa-ti faca o chitanta si apoi la ghiseul 3 – casierie!
  ce reportaj sa realizezi, toata tara e la fel, n-ai decat sa emigrezi.

 3. Radu

  Sunt si eu in situatia asta, cu o masina înmatriculata in 2008 cu taxa platita, am fost plimbat intre politie-anaf-trezorerie-politie-anaf pana acum. Cei de la anaf sustin ca nu au inca un model de raspuns desi normele si ordinul 62-2012 au fost publicate (anexa 7).
  Din cauza prostieii si relei vointe voi fi probabil nevoit sa stau cu masina pe dreapta si sa dau in judecata anaf pentru a obtine acea dovada ceruta de politie.
  Ar fi ideal daca ati realiza un reportaj despre situatia asta Kafka-iana.
  Multumesc.

 4. Cristi

  Aceeași situatie o am și eu. Doar că eu cumpă mașina de la o firmă care la rândul ei a luat mașina în leasing. Parcă văd că mă vor plimba între societatea de leasing și firmă după adeverința care nu există.

  @George: Nu poți face un reportaj la știri despre această absurditate? Poate se „sesizează” cineva prin ministere și schimbă ceva? Ți-ar rămâne datori mulți!

 5. zvoner

  Nu stiu de unde ai informatia, insa eu am trecut printr-o vanzare-cumparare de masina zilele astea si nu am avut nevoie de niciun fel de adeverinta. E suficienta chitanta de plata a taxei auto. Daca proprietarul n-a pastrat-o, aia e, noroc bun.

  Probabil ca depinde de biroul de inmatriculari respectiv…

 6. Andrei

  Eu sunt in aceeasi situatie. Am cumparat o masina de la o firma de leasing, iar de 2 saptamani ma plimb intre ANAF si firma de leasing pentru inmatriculare. Nimeni nu are habar de acea adeverinta si te plimba de la unu la altu, zicand ca celalalt trebuie sa o elibereze. Este o idiotenie. Numai in Romania se poate asa ceva…din pacate….

 7. RMS

  @george : ”Toți cei care s-au grăbit să își înmatriculeze în această perioadă mașinile importate după 2007” – si masinile cumparate din RO sunt in aceeasi situatie. Un amic a cumparat o masina de la cineva care a avut-o in leasing si de 2 saptamani asteapta aceasta adeverinta pe care i-o elibereaza societatea de leasing dupa ce o primeste de la anaf…

 8. premiantul

  pentru ce au nevoie de o “adeverință de la trezorerie cum că fostul proprietar nu și-a recuperat taxa auto” ?
  Din cate stiam numai vechiul proprietar poate cere restituirea unei parti din taxa ?
  Sau e valabil treaba conform careia daca cumpar o masina care a platit taxa mai mare, pot eu (noul proprietar ) cere returnarea diferentei ?

Lasa un comentariu

Nume*:
Email*:
Website:
Comentariu*:
* Nume, Email si Comentariu obligatorii

 • Mă găsiți pe:
 • facebook
 • twitter
 • youtube
 • RSS Feeds