Nu plătesc, doamnă! Sau cum scapi de facturi!

carte-postala_web.JPG

Cel mai bun pont de ceva vreme încoace este cel pe care mi l-a vândut un avocat. Ştiaţi că toate facturile neplătite se prescriu după trei ani? Adică nu te mai poate obliga nimeni şi nimic (în afară de bunăvoinţă) să le plăteşti. Aici intră bineînţeles şi facturile de telefon mobil. Ce veste bună! Aşa că o anunţ şi pe această cale pe duduia de la EOS KSI că nu plătesc. Găsesc mârşavă şi lipsită de bun simţ metoda lor de a mă contacta şi ameninţa. Să detaliem.

Aşa cum fiecare puşcăriaş are o poveste a nevinovăţiei, aşa am şi eu una. Prin 2000, când încă eram uşor naiv şi încrezător am luat o ţeapă originală. Un coleg de la Gazeta de Transilvania, pe numele său – îl voi spune ca să îl fac de ruşine – SILVIU PRESCORNIŢOIU – un om cu un caracter infect, un mincinos şi un bişniţar m-a atras într-o capcană facilă. Proaspăt reporter, la 18 ani, în redacţia Gazetei am acceptat uşor să iau încă un număr de telefon de la CONNEX pe care să i-l ofer spre utilizare în schimbul promisiunii că va plăti la timp fiecare factură aferentă numărului său de telefon. Omul m-a convins că are nevoie de ajutor pentru un motiv de care nu îmi amintesc, dar părea credibil pe atunci. Nimeni nu m-a avertizat că acest coleg este de fapt un ţepar. Aşa că după prima lună acumulase deja convorbiri de 220 de dolari. Eu câştigam mai puţin de zece dolari pe lună, aşa că am găsit suma astronomică. Mi-a promis solemn că are de gând să plătească. Ceea ce bineîneţeles că nu a făcut, lucru pe care l-am aflat în momentul când şi abonamentul meu a fost blocat pe cale de consecinţă a faptului că el nu a vărsat un leu în contul Connex.

Am trecut succesiv prin fazele cu rugăminţi, insistenţe şi ameninţări. După şapte ani s-au adunat, cu penalităţi, peste 2.000 RON. Prescorniţoiu a rămas acelaşi. De atunci nu am mai reuşit să fac un abonament pe numele meu la nici o companie de telefonie mobilă. Sunt în Preventel – baza de date comună Orange-Vodafone cu rău-platnici. Vodafone a vândut între timp creanţa către diferiţi recuperatori de debite (probabil la pachet cu a altor mii de rău-platnici) . La un moment dat mă căuta o doamnă de la Connex, apoi o firmă de avocatură, apoi încă o firmă până ieri. Au preluat această creanţă cei de la EOS KSI. S-au gândit probabil că au metode mai originale şi eficace să scoată bănuţul de la debitori. Iată ce înţeleg prin metode de a găsi oamenii. O carte postală roşie pe care nu scrie cine te caută şi de ce. Doar o căsuţă poştală şi un număr de telefon. Cică să sun urgent. S-au bazat probabil pe curioziotatea care a omorât şi pisica. Iar eu sunt curios şi bineîneţeles că am sunat. O duduie înţepată a început pe un tot sobru să mă anunţe că mă paşte o mare nenorocire dacă nu le dau toţi banii. Am încercat să o domolesc spunându-i că îmi ştiu drepturile, că nu mai are cum să îmi ceară bani acum, după şapte ani şi că trebuia să mă dea în judecată acum vreo cinci ca să mai ia ceva de la mine. A recunoscut că nu are cum să îmi ia bani, dar a trecut la planul doi cu ameninţări cu o bază de date a rău platnicilor care se va crea de anul ăsta şi că nu o să mai iau credite sau abonamente. Probabil că nici măcar la Metrorex, că altele nu mai am pe numele meu!! Am luat-o câteva secunde totuşi în serios şi l-am întrebat despre acest caz pe campionul recuperatorilor, avocatul Iulian Urban. Iată răspunsul său:

Intr-adevar prescriptia dreptului la actiune opereaza la 3 ani de zile de la nasterea unei restante. Dincolo de acest termen, creditorul nu mai poate sa actioneze debitorul in judecata pentru plata unei datorii, adica nu mai poate obtine concursul fortei coercitive a statului roman pentru constrangerea debitorului.
Cei de la EOS KSI incearca sa te convinga sa platesti restanta si asta este ok, insa sub nici o forma nu ar putea sa te induca in eroare , sa iti spuna ca te baga pe liste negre, pentru ca nu pot face acest lucru si nu este deontologic profesional.
Notiunea de lista neagra in schimb, inseamna ca , in baza de date a EOS vei ramane ca nu ai achitat aceasta datorie si aici trebuie sa intelegi doua aspecte :

1. nu vei fi inregistrat la Biroul de Credit pentru ca asa cum vei citi aici, practic de la 01.01.2008 la Biroul de Credit nu se mai inscriu decat strict restantele din segmentul de creditare bancara;
2. tu vei ramane probabil in baza de date a EOS
3. mai exista de asemenea un aspect : intre Vodafone si Orange exista incheiat un acord de prin 2000, in baza caruia, ei schimba date si inregistreaza pe cei care nu isi platesc datoriile ; aceasta baza de date, incepand cu 01.01.2008 este insa ilegala, adica Orange nu te poate refuza sa iti faca abonament pentru ca ai o restanta la Vodafone, intrucat Autoritatea pentru Protectia Datelor Personale , a spus clar ca nu se pot constitui intre agenti economici, care opereaza pe aceeasi piata sau pe piete diferite, structuri similare cu birourile de credit; asta inseamna ca, doua firme nu pot sa utilizeze cu consecinte impotriva unor consumatori, datele legate de restantele inregistrate de acestia; daca tie ti s-ar interzice la Orange sa iti faci abonament pentru ca ai o datorie neachitata din 2000 la Vodafone, poti sa dai in judecata Orange si, 100 % ai castiga procesul si acestia ar fi obligati sa iti deschida contract.

Prescriptia dreptului la actiune in sens procesual inseamna de fapt o sanctiune stabilita prin lege, indreptata impotriva creditorului, care timp de 3 ani de zile , demonstreaza nepasare in recuperarea banilor sai, astfel incat daca el nu da in judecata un debitor in acest interval, se presupune ca nu a fost interesat in colectarea banilor, si atunci nu mai poate actiona in judecata debitorul.

Urban Iulian

Aşa că îi transmit şi pe această cale doamnei de la EOS KSI că mi se rupe de ameninţările ei şi vă doresc tuturor la fel.

777 comentarii

 1. Zapping

  O seituatie similara se regaseste la Zapp pentru incetarea unui contract, de catre ei cu un client, pentru servicii de telefonie 0 lei si refuzul platii a 200USD pentru ca Zapp a incheiat de la sine fara solicitarea clientrului serviciul…

  Litigiile Zapp cu clientii nemultumiti si le rezolva prin Global Collection Agency SRL Bucuresti -RO145501800- prin Judecatoria Sector 3

  De ce nu prin TMB, sectia comerciala ???

 2. Anca

  am avut in 2004 abonament la Orange si am ramas cu o datorie de 350 lei.azi am primit un plic de la EOS KSI si imi spun ca trebuie sa platesc 1900 lei.eu nu am de unde sa dau atatia bani.pot sa platesc numai datoria initiala?

 3. Marius

  Am la orange de plata 1000 ron , mi-a zis ca daca nu platesc imi vor scoate la licitatie bunuri din casa , mentionez ca adresa unde am facut abonamentul este proprietatea parintilor .Am vorbit cu ei la tel si , mi-au dat o amanare , poate fac rost de bani Ajutor GEORGE !!!

 4. cata

  george, eu te stiam om de calitate, nu tepar.lasa vrajeala ca nu ai vorbit tu. daca e pe numele tau abonamentul, ai o responsabilitate! imi pare rau ca ai scapat.in plus, mai si instigi oamenii sa nu plateasca facturile! caracter de mahala as zice eu. (nu ma astept sa publici ce-ti eu acum)
  fratilor, luati si platiti, ca daca ajungeti in instanta, platiti si mai mult!! credeti-ma pe cuvant, chiar daca detest din tot sufletul parazitii societatii.
  in alta ordine de idei, incep sa nu mai fiu atat de increzator in ce faci tu.frate, daca esti tepar, e posibil ca tot circul din Bulgaria sa fi fost din vina ta. ma ierti ca te acuz, era doar un gand.
  asteptam cu interes sa ne spui cum se pot prinde posturi TV gratis. ;) ai curaj? sau ce tepe ai mai dat intre timp..
  daca vrei sa te reabilitezi in fata mea, un muritor de rand, ia si plateste factura! da dovada ca esti un reporter corect, daca nu.. nu mai am incredere in tine.. (Vodafone vad ca a avut)

 5. florin986

  am primit si eu o scrisoare de la coface romaniaca trebuie sa le dau bani sa le platesc factura orange si restanta.voi ce ma sfatuiti:sa platesc sau nu.

 6. URSU DORIN VIOREL

  DOMNULE GEORGE BUHNICI,VA MULTUMESC PT ACEASTA INFORMATIE.CA ORICE PERSOANA DIN ROMANIA CARE INCEARCA PRIN METEDE LEGALE CAORECTE SI CIT DE CIT CINSTITE SA SUPRAVIETUIASCA SI SA-SI INTRETINA FAMILIA.IN 2002 AN REFUZAT SA ACHIT CONTRAVALOAREA UNEI FACTURI ORANGE,DATORITA FAPTULUI CA FIRMA CU CARE COLABORAM,A TRANSFERAT CONTRACTUL INCHEIAT DE EI CU FIRMA ORANGE,PE NUMELE MEU.IN 13-09-2007,PRIMESC UN ACERTISMENT DE PLATA DIN PARTEA FIRMEI EOS KSI,CU AVERTISMENT DE PLATA DE 3 ORI SUMA DATORATA.MENTIONEZ CA DEIN 2002 SI PINA IN PREZENT AM INCHEIAT 5 SAU 6 CONTRACTE CU ORANGE SI NU AM AVUT NICI O PROBLEMA,DATORITA FAPTULUI CA AM EXPLICAT CELOR DE LA ORANGE SITUATI SI VERBAL M-AU ASIGURAT CA ESTE REZOLVATA PROBLEMA MEA CU ACEA PROBLEMA DIN 2002.MAI MULT ,AM INCHEIAT CONTRACT CU CONEX,NICI O PROBLEMA.DIN NESTIINTA MEA SI A UNUI PRIETEN ,AVOCAT,AM DAT CURS ACESTUI AVERTISMENT DE PLATA,OBTININD ”BUNAVOINTA ”CELOR DE LA EOS DE A ACHITA IN RATE ACEASTA SUMA.ACUM MA AFLU LA ULTIMA RATA,SI AM INTILNIT UN AMIC CARE A LUCRAT IN ACEST DOMENIU,DE RECUPERARE A FACTURILOR NEACHITATE,SI AM AFLAT DE PRESCRIEREA LOR IN 3 ANI.MENTIONEZ CA NU AM ACHITAT ACEA FACTURA DIN REA CREDINTA,CI DATORITA FAPTULUI CA NU AM CONSIDERAT CA EU AM ACEASTA OBLIGTIE,ALTFEL FIIND UN BUN CLIENT AL FIRMEI ORANGE.ORICUM VA NULTUMESC DE INCURAJARI SI INFORMATIE.CU CONSIDERATIE DORIN

 7. Silvia

  hmmm… si daca nu au trecut 3 ani? si e vorba de Telemobil? de fapt e vorba de o firma de recuperare debite. cum as putea cere consultanta dlui avocat Urban?

Lasa un comentariu

Nume*:
Email*:
Website:
Comentariu*:
* Nume, Email si Comentariu obligatorii

 • Mă găsiți pe:
 • facebook
 • twitter
 • youtube
 • RSS Feeds